Even een korte uitleg over Schooperen

Schooperen is het aanbrengen van een zinklaag door midden van het erop branden met een handpistool, hierbij is het zeer belangrijk dat de ondergrond goed schoon is. Het schooperen wordt bijna alleen gebruikt bij chassisbouw en machinebouw. Dit omdat een schoopeerlaag enkel en alleen gebruikt wordt als ondergrond voor een coating.

Schooperen is dan ook een minder gebruikelijke methode van verzinken. De zinklaag wordt hierbij met een spuitpistool op het vers gestraalde oppervlak gespoten. De zinkdraad wordt vloeibaar gemaakt met behulp van een vlamboog en daarna met perslucht op het te behandelen werkstuk gespoten. Een laagdikte van tussen de 50 µm tot 200 µm kan met deze techniek worden opgebracht. Het substraat wordt vooraf op Sa-2,5 met een minimale ruwheid van Ra 12,5 gestraald voor een maximale hechting tussen substraat en zink. Een natlak epoxy grondlaag dekt daarna de poreuze zinklaag af, eventueel gevolgd door een polyurethaan aflak. Op de metalen delen worden laagdiktes van 100 µm en 180 µm aangebracht.

Schooperen is het aanbrengen van een zinklaag door midden van het erop branden met een handpistool, hierbij is het zeer belangrijk dat de ondergrond goed schoon is. Het schooperen wordt bijna alleen gebruikt bij chassisbouw en machinebouw. Dit omdat een schoopeerlaag enkel en alleen gebruikt wordt als ondergrond voor een coating.

Share Button