Koplamp bescherming voor de Fiat 600 gemaakt van Plexiglas

Polymethylmethacrylaat

Algemeen

Toepassingen

Polymethylmethacrylaat laat ongeveer 90% van het licht door en wordt daarom vaak gebruikt ter vervanging van glas, ten opzichte waarvan het een aantal voordelen biedt:

* het is lichter;
* het versplintert niet;Plexiglas voor de koplampen van de Fiat 600
* het is eenvoudig in allerlei vormen te produceren;
* het laat meer licht door dan gewoon glas.

Er zijn ook nadelen:

* het is minder hard dan glas en daardoor gevoeliger voor beschadiging (krassen);
* zonder de nodige additieven laat het ultraviolet licht door (kan afhankelijk van de toepassing ook een voordeel zijn);
* het is minder hittebestendig dan glas.
* het is zeer brandbaar.

Plexiglas voor de koplampen van de Fiat 600 afbakken in de oven PMMA wordt gebruikt in toepassingen waar de grote gewichtsbesparing t.o.v. glas een groot voordeel biedt en ook waar grote transparantie gewenst is. zoals bijvoorbeeld in grote aquaria, ‘s Werelds grootste aquaria hebben vensters van verscheidene meters breed en hoog en een dikte tot 30cm gemaakt uit PMMA. Ze kunnen ook in stukken gemaakt worden en nagenoeg onzichtbaar verlijmd voor assemblage. Verder is PMMA een veelgebruikt materiaal voor transparante geluidsschermen. PMMA wordt nooit gebruikt voor veiligheidstoepassingen, het is immers niet impactbestendig (wel beter dan glas) en het breekt in scherpe stukken. Bovendien is het zeer brandbaar dus kan het nooit gebruikt worden bij personentransport (treinen, trams, bussen). Daarvoor wordt het onbreekbare en onbrandbare polycarbonaat gebruikt, dat wel ook veel duurder is.

Polymethylmethacrylaten worden ook gebruikt in de tandheelkunde bij de vervaardiging van een losse prothese en bij de eerste generatie van composietvullingen.
[bewerken] Productie

De grondstoffen voor polymethylmethacrylaat zijn aceton, methanol, waterstofcyanide en zwavelzuur. Hoewel dit niet de vriendelijkste stoffen zijn, is het eindproduct onschadelijk. Bij een temperatuur boven de 450°C verbrandt polymethylmethacrylaat volledig tot koolstofdioxide en water. Het productieproces werd in 1928 in verschillende laboratoria in Europa onafhankelijk van elkaar bedacht en in 1936 werd het door de Amerikaanse firma Rohm and Haas op de markt gebracht.
[bewerken] Eigenschappen
Elasticiteitsmodulus i.f.v. Temperatuur

* glastemperatuur Tg: 80 °C
* Thermische geleiding: 0,07-0,21 W/m.K
* Lineair thermische uitzetting: 7,7.10 − 5 m/mKPlexyglas krijgt al aardig vorm
* Vicat verwerkingspunt: 112 °C
* Vervormingstemperatuur: 150-175 °C
* Brekingsindex: 1,489 n
* Rockwellhardheid: M102
* Rek tot breuk: 3,5 %
* Slagsterkte: 16 KJ/m²
* treksterkte: 80 MPa
* Trekmodulus: 3200 MPa
* Buigsterkte: 116 MPa
* Elasticiteitsmodulus: 3210 MPa
* Waterabsorptie: 0,21 %
* Geur: Nihil
* Smaak: Nihil
* Massadichtheid: 1190 kg/m³

[bewerken] Doe het zelf

Polymethylmethacrylaat in plaatvorm is voor de doe-het-zelver vrij eenvoudig te bewerken:

* Het is te zagen met een fijne figuurzaag die met zeep is ingesmeerd.
* Na verwarmen in een matig warme (150°C) oven is het in elke gewenste vorm te buigen.

Share Button

Reacties

 1. Hallo,
  Ik ben mijn Toyota Landcruiser aan ‘t prepareren voor een overland-trip naar Zuid Afrika. En ben op zoek naar een manier om mijn koplampen te beschermen. Plexiglas leek me een goede manier, maar ik zie nergens info op het internet of de koplampen niet te warm worden en het plexiglas zou buigen/verkleuren/barsten door de warmte. Ik kwam je pagina tegen met de bescherming van Plexiglas, en het lijkt prima te werken. Verschil met mijn lamp is wel dat er tussen de koplamp en het plexiglas elkaar net niet raken, dus met minder lucht om de warmte af te voeren in vergelijking tot jouw koplamp. Welk type/dikte gebruik je en heb je verder geen problemen ondervonden na de in gebruik name?

  Ik hoop dat je wat kennis met me wilt delen?
  Alvast bedankt!

  Groeten,
  Jeroen