Nieuw reclame bord word gemaakt met Airbrush techniek

Een airbrush is een klein, op basis van lucht werkende verfspuit die verschillende inkt- en verfsoorten kan verwerken. De eerste airbrush werd uitgevonden in 1879 door Abner Peeler, in Iowa, Verenigde Staten.

240920101577

Geschiedenis

Reclame bord voor aan de wegDe eerste door Peeler uitgevonden airbrush maakte gebruik van een met de hand bediende compressor, de uitvinder patenteerde het voor het maken van waterverfschilderijen en andere vormen van kunst. Deze airbrush bestond uit vele onderdelen die voorkwamen in een juwelierswinkel zoals oude schroevendraaiers en soldeerbouten. Het duurde vier jaar voor er een praktisch model ontwikkeld werd.

De eerste moderne airbrush werd aangeboden in 1893, door Thayer and Chandler op de World Columbian Exposition in Chicago. Deze airbrush was uitgevonden door Charles Burdick. Dit apparaat leek op een pen en werkte op een andere manier dan die van Peeler, de basis is in de loop der tijden niet veel meer veranderd. De meeste accurate airbrushes komen momenteel uit Japan, een van de bekendere is de Iwata. Aerograph en Burdick zijn de originele firma’s en maken nog steeds de airbrushes komende uit Engeland.

Reclame bord voor aan de weg Voor meer gedetailleerde informatie over de airbrush is het aan te bevelen de bibliotheek van de Universiteit van Wales te raadplegen daar zij in het bezit zijn van de complete geschiedenis van de airbrush. Ook het Franklin Institute in Philadelphia bezit een kopie – komend van Dr. Andy Penaluna.

Uitvoering/ontwerp

Een airbrush werkt als volgt.

De toevoer van lucht vanuit de compressor wordt via een ventiel die de luchthoeveelheid regelt doorgevoerd naar de airbrush. Door het venturi-effect komt er een onderdruk in de pen die deverf/inkt gelijkmatig in een nevel meezuigt en verspreidt op het te bespuiten object. De toevoer van de inkt/verf is te regelen door een naald die door de airbrush loopt via een trekker die men in kan drukken, voor luchttoevoer en achterwaarts of voorwaarts te bewegen voor verfaanvoer (dubbel actie airbrush). Zo is het mogelijk een zeer dunne lijn te spuiten maar ook kleinere oppervlaktes.

Voor het spuiten van grotere oppervlaktes zijn verschillende soorten airbrushes verkrijgbaar. Deze hebben dan een grotere sproeieropening en een groter reservoir. De techniek staat toe om zo twee verschillende kleuren regelmatig over elkaar te laten vloeien wat een zeer egaal en soms foto-realistisch effect geeft.

Er kan gespoten worden uit de hand maar ook wordt er veel gebruikgemaakt van maskers en sjablonen. Gespoten kan er worden met vele verschillende soorten verf of inkt en ander daarvoor bestemde artikelen. Bij het starten van een opdracht dient er eerst een zeer goede planning gemaakt te worden hoe en waar de diverse kleuren en schaduwplaatsen aangebracht dienen te worden.

Type airbrushes

Er zijn drie verschillende soorten airbrushes.

  1. waar de trekker alleen voor dient om de verf door te laten.
  2. waar de trekker alleen de lucht doorlaat.
  3. waar met de trekker de verf en de lucht geregeld wordt, deze is de meest geavanceerde en wordt veelal gebruikt door professionals.

Er zijn airbrushes met een lage druk van ±1 bar terwijl andere beter werken met een druk van 2 bar.

Iets geheel anders daarentegen is de verfspuit. Deze werkt rond een druk van 7 bar en veelal gebruikt wordt bij grotere oppervlaktes. Met een verfspuit kan men ook dikkere verf spuiten, maar zeker niet de kunst van lijnenspel vervaardigen. Deze verfspuiten zijn uitermate geschikt voor het vullen van grote vlakken.

Diverse modellen

Enkel actie model

  • De simpelste wordt genoemd enkel actie. Bij deze dient de trekker om lucht en verf tegelijkertijd te laten spuiten uit de airbrush en is de meest goedkope uitvoering. Hieronder vallen ook de verfspuiten.

Dubbel actie model

  • Bij dit model heeft de trekker een dubbele functie. Bij het indrukken komt er lucht binnen in de airbrush en door het naar achteren te trekken komt er verf vrij die zich dan mengt met de lucht en zo op het object neerkomt. Deze airbrush geeft een complete controle over de verf- en luchttoevoer, wat zeer belangrijk is bij nauwkeurig werk.

Turbo model

  • Dit is een airbrush waar een mechanisme is bijgebouwd waar de luchttoevoer extra door een ruimte gaat om zo meer zuivere kracht te ontwikkelen en daardoor nog nauwkeuriger kan werken, met deze airbrush is het spuiten van haarlijnen makkelijker en nauwkeuriger.

Toevoer verf/inkt

Verf/inkt kan op verschillende manieren aangevoerd worden Als het reservoir boven op de airbrush zit noemt men dit ‘zwaartekrachtvoeding’, als het reservoir onder de airbrush zit noemt men dit ‘bodemvoeding’, Zit het aan de zijkant noemt men het ‘zijkantvoeding’.

Mixpunt

Met een ‘interne mix’ airbrush wordt de verf gemixt in de airbrush zelf dicht bij de sproeier. Met een ‘externe mix’ komt de lucht pas bij de verf/inkt buiten de airbrush wat een meer stippeleffect geeft. External mix airbrushes (meestal zijn dit verfspuiten) zijn goedkoper en meer geschikt voor grote oppervlaktes en het verwerken van verf en vernis.

Share Button

Reacties