Siata Daina

SIATA

Siata Daina Coupe Toen de telefoniste het bezwaarlijk vond zich steeds weer met ‘Societa Italiana Applicazione Transformazione Automobilistiche’ te melden, besloot men de naam van de zaak af te korten tot Siata. Dat was in 1926 toen men in Turijn begon met het bouwen van specials op de basis van Fiats. Na de oorlog ging men er mee door en toen ontstonden de mooiste creaties. Helaas in kleine aantallen. In aantallen die niet rendabel konden zijn en dat was de reden dat men in 1970 de poort moest sluiten.

SIATA DAINA

Siata Daina Coupe Nadat Siata direct na de oorlog enige wagens gebouwd had met de Fiat 500 Topolino als basis, onstond er in 1950 een serie auto’s op het veranderde onderstel van de Fiat 1400. Twee Weber-carburateurs zorgden voor een paar extra paarden en ook tegen het inbouwen van een vijfde versnelling zag men niet op. Carrozzeria Stabilimenti Farina en Bertone zorgden voor aantrekkelijke carrosserieĆ«n. Er was ook nog een model Rallye dat op de MG TD leek, maar daarvan zijn er maar weinig geproduceerd.

Aantal cilinders: 4
Cilinderinhoud in cm3: 1395, 1478 en 1795
Vermogen in pk bij toeren/minuut: 65/5000, 70/4500 en 80/4500
Topsnelheid in km/uur: 150-170
Carrosserie/Chassis: afzonderlijk chassis
Uitvoering: coupƩ en cabriolet
Productiejaren: 1950-1958
Productie-aantallen: n.b

Share Button