De Siata Daina heeft veel last van GALVANISCHE CORROSIE OF CONTACTCORROSIE

GALVANISCHE CORROSIE OF CONTACTCORROSIE

Indien twee verschillende metalen met elkaar in contact komen en zijn bedekt of
ondergedompeld in een elektrisch geleidende vloeistof (een elektrolyt), dan zal als gevolg van het potentiaalverschil een elektrisch stroompje gaan lopen en het minst edele metaal in
oplossing gaan (aangetast worden). Zie figuur. Gezien de lage edelheidswaarde is dit veelal
aluminium. Het grondpotentiaal van aluminium is ongeveer –0,87 V. Galvanische corrosie, zoals deze corrosievorm wordt genoemd is uitstekend te voorkomen, door:
§ De metalen elektrisch van elkaar te isoleren, door gebruik te maken van kunststof, zoals
PVC of nylon. Zie figuur 29. § De metalen zo te kiezen dat het verschil in grondpotentiaal niet groter is dan 0,2 volt. Veelal wordt om die reden gebruik gemaakt van RVS bevestigsingsmaterialen, uit de austenitische RVS soorten, groep 300, zoals 304 en 316.
SPLEETCORROSIE
Het probleem van spleetcorrosie doet zich met name voor bij spleten tussen de 0.2 en 0.5mm waarbij de verhouding tussen spleethoogte en – diepte van maatgevend belang is op het corrosiegedrag. Water aan de buitenzijde van de spleet dringt door capillaire werking de spleet binnen. Diep in de spleet wordt zuurstof verbruikt door beginnende corrosie. Doordat de buitenzijde van de spleet wordt belucht ontstaat een elektrolytische corrosiecel. Het probleem kan bijvoorbeeld optreden bij een stapel platen, profielen, bij bout- en flensconstructies, alsmede in lasnaden van gelaste constructies. Oplossing voor deze corrosievorm wordt gevonden in de detaillering van het ontwerp door het beperken
van contactvlakken en het vergroten van spleten.
Siata Daina Coupe Siata Daina Coupe Siata Daina Coupe Siata Daina Coupe
Share Button