Indian klaar maken voor het Motor Museum Raalte

Indian is een historisch Amerikaans motorfietsmerk dat verschillende “comebacks” gemaakt heeft:

Indian (1902: Hendee Manufacturing)

Hendee Mfg Co., later Indian Motorcycle Co., Springfield, Massachusetts, Brockhouse Engineering (Southport) Ltd., Crossens, Southport, The Indian Co., Springfield, Mass. (Division of Associated Motor Cycles Ltd., London), Floyd Clymer Motorcycle Division Los Angeles.

Amerikaans merk dat in 1900 werd opgericht door George W. Hendee en Carl Oscar Hedstrom. Vanaf 1902 werden aanvankelijk zijklep- een- en tweecilinders gebouwd, waarvan de eerste in een fietsframe hing. Tot 1907 werden de motorblokken (die gebaseerd waren op het ontwerp van De Dion-Bouton) gemaakt door de Aurora Machine and Tool Co. In 1920 werd Bert le Vack bij de Londense dependance van het bedrijf in dienst genomen. Hij ontwikkelde de 8-kleps V-twin voor Indian.

In 1922 nam Indian het bedrijf Miami over en in 1926 ook de productie van de vroegere ACE-viercilinders. Midden jaren twintig trok Hendee zich terug, waarna vele wisselingen van de leiding het merk aan de rand van de afgrond brachten.

In 1930 kocht verfmagnaat Paul Du Pont, die ook het automerk DuPont had opgericht, het merk, waarna Indians in liefst 24 (!) kleuren leverbaar werden. In die tijd verscheen de getooide indianenkop op de tank. Tevens werd de DuPont H, een auto met een Continental-achtcilindermotor, bij Indian geassembleerd tot het faillissement van DuPont in 1933.

In 1945 werd het merk verkocht aan Ralph Burden Rogers en ging later samen met de Torque Engineering Company, die 220-, 440- en 880 cc motorfietsen wilde gaan maken, die allemaal dezelfde cilinders hadden.

In 1949 nam Rogers ontslag en het bedrijf werd in tweeën gesplitst: de productie kwam in handen van Atlas-Titeflex en de verkoop kwam bij de Indian Sales Corporation.

Indian importeerde na de Tweede Wereldoorlog veel Britse merken, en werd in 1953 opgenomen in het Engelse AMC-concern. Er werden nu ook Engelse Royal Enfield-machines van het Indian-merk voorzien, maar de laatste echte Indian werd in 1953 gebouwd. Daarna importeerde Indian nog enkele jaren het merk Matchless in de USA.

Sinds de jaren zeventig zijn diverse pogingen ondernomen het merk weer terug te brengen, o.a. door lichte Italiaanse machines van de merknaam Indian te voorzien.

Indian (1993: IMMI)

I.M.M.I. (1993: Indian Motorcycle Mfg. Inc.)

Amerikaans bedrijf van textielhandelaar Wayne Baughman. Hij probeerde in 1993 het merk Indian opnieuw op de markt te brengen. Er waren onder andere problemen met de rechten op de merknaam. Zo beweerde ook ene Philip S. Zangi II de helft van de aandelen in bezit te hebben. Zanghi op zijn beurt probeerde een bedrijf op te zetten samen met Indian kenner-Bob Stark (Starklite Cycle). Deze trok zich op tijd terug, waarna Zanghi van de gelegde contacten gebruik maakte om om diverse patenten aan derden te verkopen. Er waren nog geruchten over samenwerking met Cagiva.

Zowel Zanghi als Baughman eindigden achter de tralies wegens oplichting. Vervolgens kwamen bedrijven als de Atlas-Titeflex Corporation en de Stirling Consulting Corporation in beeld als eigenaar van de naam Indian. Ook de Canadese firma IMC van de Australiër Maurits Hayim-Langridge (die samenwerkte met John Britten) en het bedrijf Eller-Indian werden in verband gebracht met Indian.

Ene Lonnie Labriola begon met de bouw van een prototype zonder de merknaam in handen te hebben. Uiteindelijk wees de rechter de rechten op de naam toe aan Murray Smith (CMC). Zie verder Indian (3).

Indian (1999: Indian Motorcycle, Sarasota)

In 1999 maakte de rechter een einde aan het getouwtrek om de merknaam Indian (zie Indian (IMMI)) Het gebruiksrecht werd toegewezen aan de Canadese firma IMC (Indian Motorcycle Company) van Maurits Hayim-Langridge, waardoor het bedrijf Eller-Indian buitenspel kwam te staan. IMC zocht contact met de California Motorcycle Company (CMC), de producent van de S&S V-twins en met de American Indian Motorcycle Company. Zo ontstond Indian-CMC. Het bedrijf heet tegenwoordig kortweg Indian Motorcycle en is gevestigd in Sarasota (Florida). In 1999 werd de eerste motorfiets, de Limited Edition Indian Chief, gepresenteerd.

Indian (1999: Indian Motorcycles Ltd.)

Eind 1999 verscheen op de beurs van Birmingham ineens een viercilinder lijnmotor onder de naam Indian Four. Een Schotse firma beweerde de Britse rechten op de naam te hebben. De motorfiets was gemakkelijk te herkennen als een 1800 cc Wiking met een ander logo op de tank.

Spot- en bijnamen

  • Indian (algemeen): Redskin (naar de rode kleur en de merknaam)
  • Indian fabriek: The Wigwam
  • Indian Four 1936: Upside down engine (inlaat-zijkleppen en uitlaat-kopkleppen)
  • Indian Powerplus motor 1916: Old War Horse (de motor werd ingezet in de Eerste Wereldoorlog)
  • Indian Speedwaymachine eind jaren ’20: Harley Eater

‘The World’s Fastest Indian’

De Nieuw Zeelandse motorcoureur Burt Munro heeft op een door hem in 1920 gekochte Indian Scout in 1967 Bonneville-zoutvlakte een snelheidsrecord gevestigd voor motoren met een motorinhoud van onder 1.000 cc dat tot op heden niet gebroken is. Het verhaal over deze recordpoging is in 2005 verfilmd The World’s Fastest Indian. Anthony Hopkins speelde daarin de hoofdrol.

Share Button