Leuk stukje in het weekblad voor Salland

20130612-183637.jpg

 

 

Open dag bij oldtimerrestauratiebedrijf in Wesepe: ‘Dit is een jongensdroomberoep’

 

De perfecte imperfectie bij Carrosseriebouw Jansen

 

WESEPE – “Eigenlijk werken we hier aan de perfecte imperfectie.” Zo, die zit. Hoe Bas Jansen, de eigenaar van Carrosseriebouw Jansen in Wesepe, het bedoelt? “We richten ons met name op de restauratie van oldtimers van voor de Tweede Wereldoorlog en dan raceauto’s in het bijzonder. Die zijn niet perfect. Dat zijn de huidige F1-auto’s ook niet. Op tv ziet het er flitsend uit, maar bekijk ze maar eens van dichtbij. Als wij carrosserieën voor oldtimers maken, hoeft het resultaat niet perfect te zijn. Sterker nog, we maken gebruik van speciale verouderingstechnieken. Een foutje hoort erbij.”

 

Op zaterdag 22 juni opent Jansen de deuren voor het publiek. Belangstelling genoeg. Sinds de rondweg om Wesepe in gebruik is genomen, rijdt het doorgaand verkeer naar Raalte of Deventer langs de achterkant van zijn bedrijf. Enkele oude carrosserieën zorgen voor veel bekijks. En vragen van geïnteresseerde voorbijgangers. Vandaar die open dag bij het bedrijf dat eerder vooral in de luwte leek te opereren. Overigens zorgt de rondweg niet alleen voor welkome gasten. “We springen nu ook meer in het oog van mensen die denken dat er bij ons wat te halen valt”, stelt Bas. “Inbrekers dus. Laatst nog betrapte ik er eentje in het donker. Ik er achteraan. Hij kon wegkomen. Gelukkig hebben ze hem later alsnog gepakt.”

Het is een bijzonder bedrijf. In deze tijden van docusoaps vanuit de oldtimergarages wellicht een natte droom voor tv-producenten. Het plaatje is fantastisch. Zo op het oog rauwe jongens die alles geven om oldtimers zo mooi mogelijk op te knappen. Het bedrijfsterrein lijkt ergens wel een autosloperij uit de jaren vijftig. Ware het niet dat deze ‘wrakken’ bakken vol geld opleveren. Alleen de pin-ups in de werkplaats zijn van nu. Nog wel tenminste… Bas ziet de komst van zo’n tv-ploeg overigens helemaal niet zitten. “Alhoewel sommige van mijn klanten daar weer anders over denken. Als dit bedrijf bekender wordt, worden onze carrosserieën namelijk ook meer waard.”

Voor de acquisitie hoeft hij het ook niet te doen. Van zo’n bedrijf als Carrosseriebouw Jansen zijn er in Europa hooguit vijftien. En na alle onzekerheid over de staat van ons financiële systeem van de afgelopen jaren, vormen oldtimers als waardevaste investering, een alternatief voor goud. “Tegenwoordig worden oldtimers per jaar acht procent meer waard”, stelt Bas. “We zitten hier het komende jaar al volgepland. Ik heb geluk gehad dat ik een goede werkplaats chef heb: Tom. Nadat hij hier enkele jaren had gewerkt, is hij een studie Technische Bedrijfskunde gaan volgen en daarna heb ik hem teruggevraagd. Hij regelt alles.”

Zo bijzonder als het bedrijf, zo a-typisch is ook de eigenaar. Bas is een stevige vent met een aimabele, vriendelijke uitstraling. Hij praat gemakkelijk, maar komt ondanks zijn typische mannenberoep totaal niet als een haantje over. Hij is inmiddels de derde generatie Jansen die de scepter zwaait over het bedrijf. “Mijn opa is in 1937 begonnen”, vertelt hij. “Destijds richtte hij zich voornamelijk op het maken van paardenwagens. Toen die uit de markt raakten, begon hij met de bouw van vrachtwagens. Later kwam mijn vader erbij. Die breidde uit met de productie van veewagens. Destijds stikte het hier van de veehandelaren. Maar na de MKZ-crisis werd het minder. Mijn vaders passie waren oldtimers. Uiteindelijk moesten we een keuze maken: verder met oldtimers of stoppen.”

De keuze mag bekend heten. Het is wellicht één van de gunstigste beslissingen ooit uit het leven van Bas, die inmiddels twaalf jaar in het bedrijf zit. Hoewel oldtimers uit alle jaren welkom zijn, richt Carrosseriebouw Jansen zich met name op vooroorlogse race-auto’s. Een niche die ervoor heeft gezorgd dat het bedrijf klanten uit heel Europa heeft. Zelf heeft Bas er ook eentje. Een Austin 7 uit 1936. “Bovendien heb ik hem oranje laten spuiten en is er een grote leeuw opgeschilderd. Wie doet dat nou? Ik ga vaak naar beurzen en shows in binnen- en buitenland. Uit interesse, maar ook voor de acquisitie. Tegenwoordig kan ik het promomateriaal thuislaten, alleen die auto is voldoende. Oh, het gebeurt zo vaak dat mensen vragen of ze op de foto mogen bij de auto. Hele gezinnen… En dan zien ze mij er ook nog eens in rijden. De Austin weegt zo’n 400 kilo, ik pas er nauwelijks in. En dan gas geven, terwijl mijn haar alle kanten opvliegt. En natuurlijk is het ook wel raar, een vent van 36 met lang haar die van vooroorlogse auto’s houdt.”  

Carrosseriebouw Jansen beschikt over negen medewerkers. Medewerkers die hun taak zeer serieus nemen. Want de oldtimerromantiek trekt fanatici. “We hebben met ons allen een jongensdroomberoep”, stelt Bas. “Hier werkt een jongen die drie jaar op de kunstacademie heeft gezeten. Toen hij hier kon beginnen, is hij daar direct mee gestopt. Hij wilde lekker met zijn handen werken. Ik heb een spuiter aangenomen nadat hij bij het sollicitatiegesprek zei dat hij hier móest werken. Dat dit het mooiste is dat er is.”  

 

De dag wordt georganiseerd in samenwerking met Kranz Oldtimer-Service en het Weseper Erfgoed. 

Het hele proces, van roestig chassis tot blinkend automobiel, komt in beeld. Tegen een achtergrond van oude films en foto’s uit de omgeving van Wesepe leggen de medewerkers van Jansen het hele restauratieproces van een oldtimer uit. Apparaten en gereedschappen uit lang vervlogen tijden worden gedemonstreerd, vooroorlogse auto’s staan in verschillende fases van restauratie klaar om eens goed bekeken te worden en ook is te zien hoe een auto van lak voorzien wordt. Iedereen is welkom. De open dag op 22 juni duurt van 09:00 tot 18:00. 

Copyride: Weekblad van Salland

Text: Wouter Groote Schaarsberg

Share Button