Stralen

Stralen

Stralen wordt toegepast ter

voorkoming of ter bestrijding van roest. In Nederland wordt per jaar meer dan 6 miljard Euro uitgegeven aan de bestrijding van corrosie.

Door corrosie gaan jaarlijks grote hoeveelheden materiaal verloren, daarom geldt: voorkomen is beter dan genezen.

Met zandstralen wordt gritstralen bedoeld, waarbij met behulp van een compressor en perslucht gritkorrels tegen voorwerpen worden geblazen. De aldus behandelde materialen kunnen zijn:

  • Metaal, bijvoorbeeld staal en ijzer, om deze zo vrij te maken van roest, verf of verontreinigingen,
  • Brons, om het op te ruwen voor verdere behandeling, bijvoorbeeld patineren,
  • Glas, om diverse oppervlakte-effecten te bereiken die gevolg hebben voor de doorzichtigheid ervan.

Het ‘echte’ zandstralen met zand is wegens de gezondheidsrisico’s voor het personeel (silicose, pneumoconiose) tegenwoordig niet meer toegestaan.

Gritstralen kan gebeuren in speciale straalcabines, waarbij de straler beschermd wordt door een straalpak, laarzen, handschoenen en een overdrukhelm. De cabine heeft een stalen vloer en is vaak bekleed met rubber. Een afzuiginstallatie zuigt het vrijgekomen stof af.

Er zijn vele soorten straalmiddelen waaruit een keus gemaakt kan worden. De twee hoofdgroepen zijn metallisch en non-metallisch. Een voorbeeld van een non-metallische straaltechniek is het onder hoge luchtdruk spuiten met gemalen kokosnootschaal, droogijs, carborundum of glasparels.

Voor het bestrijden, stoppen of tenminste sterk vertragen van corrosie staan ons diverse mogelijkheden ter beschikking. Het voert te ver om op al deze mogelijkheden in te gaan. Wij beperken ons tot datgene wat binnen ons bedrijf wordt toegepast: het stralen en schooperen. Stralen wordt toegepast ter voorkoming of ter bestrijding van roest.

Stralen is een beproefde methode voor het verwijderen van roest, walshuid en andere deklagen. Bij het stralen wordt onder hoge druk grit tegen het object aangeslagen. Wat overblijft is een schoon, ruw basismateriaal dat geschikt is voor verdere oppervlaktebehandeling. Voor het stralen worden schroefdraad, draaiende delen, astappen en andere kwetsbare onderdelen beschermd. Ook tijdens het stralen wordt hier rekening mee gehouden. Het stralen vindt plaats in een door ons ontworpen straalcabine. Het hele proces voldoet aan de strengste milieu eisen.

Share Button